La Caffettiera Stioppéta (A felrobbant kávéfőző)

 

Az ELTE olasz tanszéki kórusa

 

Karvezető | Murányi Eszter

 

A kórus 2004-ben alakult meg Perugiában a város nyári egyetemének hallgatóiból. A Budapestre hazatérő magyar alapító tagokhoz újabbak csatlakoztak, s a kamarakórus 2005 óta ELTE Olasz Tanszékének kórusaként működik. A jelenlegi tagok nagy része az ELTE valamelyik nyelvszakán tanult, és a kórusba gyakran járnak Magyarországon élő külföldiek is. Az énekkar több külföldi és magyar kórussal, zenekarral szakmai, baráti kapcsolatban áll, rendszeresen szervez csereutazásokat. A kórus gyakran koncertezik magyar és külföldi városokban. Turnézott már Marosvásárhelyen, Beregszászon, Perugiában, Fabrianóban, Assisiben, Firenzében, San Gimignanoban, Milánóban, Gmundenben, Párizsban. 2008-ban és 2015-ben bekerült a Guido d’Arezzo Nemzetközi Kórusverseny résztvevői közé. Alsó-Szászországban a Hittfeldi Vegyeskarral közösen oratórikus műveket adott elő, 2010-ben John Rutter Magnificatját, 2012-ben Bach Máté passióját, legutóbb, 2014-ben pedig Carl Orff Carmina Buranaját.

Az együttes repertoárját elsősorban középkori, reneszánsz egyházi és világi kórusművek, valamint huszadik és huszonegyedik századi zeneszerzők darabjai alkotják. A La Caffettiera Stioppéta első CD-je 2010-ben készült el. Az együttes fennálásának 10. évfordulóján jubileumi hangversenyt adott a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár báltermében. Ez a koncert egyben a Zenei Gyűjtemény alapítása 50. évfordulójára szervezett rendezvénysorozat egyik eseménye is volt. A kórus második CD-je erre az alkalomra készült el, a zenei rendezője mindkét lemeznek Alpár Tibor volt.

Az énekkar a külföldi turnék mellett számos itthoni koncerthelyszínen is fellépett, például az Budapesti Olasz Kultúrintézetben, a Magyar Nemzeti Galériában, a Belvárosi Szent Mihály templomban, a fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei gyűjteményében. 2014 februárjában a budapesti Szent István Bazilikában ötezer ember előtt énekelt az umbriai származású Alessando Brustenghi ferences szerzetessel közösen, akivel még 2004-ben Perugiában kötöttek zenei és emberi barátságot. Egy réges régi sajnálatos konyhai baleset kapcsán a kórus nevét is ő adta: La Caffettiera Stioppéta umbriai dialektusban azt jelenti: A felrobbant kávéfőző. Ugyanez év karácsonyán Benjamin Britten A Ceremony of Carols ciklusának vegyeskari változatát adták elő Bábel Klára hárfa kíséretével. 2015-ben meghívást kaptak az Erkel Ferenc Vegyeskar által szervezett Szinkópa Vegyeskari Találkozóra illetve 2016-ben és 2017-ben a Kórusok éjszakája rendezvényre. 2017 májusában Milánóban a közös fellépés után nem mindennapi ajándékot kaptak a Coro Musirétől. A híres katedrális tetején álló Szent Cecília szobor javára szóló adománnyal szimbolikusan a városhoz kapcsolódik a La Caffettiera Stioppéta, a kórus nevét bevésették az adományozók nevei közé, hogy fennmaradjon az utókornak.

A járvány miatti hosszú nélkülözés után 2022 tavaszán egy jótékonysági koncerttel kezdtük újra a fellépéseket a Budavári Evangélikus Templomban.